Logo

Skládání dortů

Recepty
Škola pečení
Soutěže
Soutěže na netu
Tipy a rady

Zpět
Konečná úprava dodá slavnostnímu dortu to nejdůležitější: vzhled.
Můžeme upéct lehounký nadýchaný korpus, našlehat lahodný krém, ale pokud
se nám to nepovede krásně spojit a nazdobit, nikdy z toho dort nebude.
Nabízím vám zde pár rad, jak docílit toho, aby váš dort vypadal tak, jak má.

  • Rozkrojit na 3 pláty doporučuji korpus až po důkladném vychladnutí,
    nejlépe přes noc, během které ho nadkryjeme plastovou folií, aby neoschl.
    Nejsnadněji tak, že po obvodu v požadovaném místě dort zubatým nožem
    nařízneme, do zářezu vložíme pevnou nit po celém obvodu, konce zkřížíme
    a pomalu utahujeme. Nit nám korpus krásně rovně prořízne.


  • Dort skládáme už přímo na tácu, na kterém bude servírován. Přesouvat
    hotový dort je velmi riskantní a téměř neproveditelné. Pokud chceme mít
    pod dortem papírovou krajku, přilepíme ji na tác pomocí kousků oboustranné
    lepící pásky. Jinak hrozí nebezpečí, že nám dort z tácu i s krajkou sklouzne.


  • Aby se nám papírová krajka při zdobení neumastila, ustřihneme si z pečícího
    papíru 4 pruhy asi 10 cm široké a dlouhé podle šíře role papíru. Tyto kousky
    umístíme mezi papírovou krajku a spodní plát korpusu tak, aby z každé strany
    byl jeden pruh (do čtverce) a byl tak chráněn celý obvod krajky vyčnívající
    zpod dortu. Po nazdobení a konečném vychlazení našeho dílka je pak opatrně
    každý zvlášt vytáhneme.


  • Plát piškotu potírám pikantní marmeládou (rybízovou, malinovou,
    lineckou...) a pak až krémem, dodá to dortu lepší chuť.


  • Dort seskládáme do požadované výšky, pokud je vícepatrový, tak můžeme
    i všechna patra na sebe, nebo jednotlivá patra zvlášt, to je jedno.
    Dáváme pozor na to, aby horní plocha patra byla vodorovná, popřípadě upravíme
    tlakem dlaně na horní plát a krém vystříklý z boku setřeme.
    Pak potřeme okraje tenkou vrstvou krému a dáme ztuhnout do ledničky.
    S pevným dortem se pak při zdobení mnohem lépe manipuluje, než s měkkým.


  • Dort nazdobíme libovolným způsobem, nejprve doporučuju nanést krém
    na horní stranu a až pak na boky. Na horní ploše se vyřádíme různým
    ozdobným stříkáním krému, zdobením marcipánovýma kytičkama, kuličkama,
    lentilkama, svíčkama, fantazii se meze nekladou. Mějte však na paměti,
    že méně je někdy více. Dort pro děti může hýřit barvama, aby byl veselý,
    kdežto svatební dort by měl být decentní. Stejně tak musíme vzít do úvahy,
    komu je dort určen, zda muži či ženě. U muže by mělo být zdobení střízlivější,
    raději ozdoby z tmavé čokolády, barevných kytek méně.
    Boky dortu ozdobně upravíme vroubky nebo posypem.


  • Pokud chceme vyrobit dort netradičního tvaru (3D auto, hnízdo a podobně),
    vyrobíme dort tvarem co nejpodobnější výslednému, necháme hodně ztuhnout
    v ledničce a pak z něj požadovaný tvar vyřežeme. Když někde kousek chybí,
    nadstavíme odřezkem přilepeným krémem.


  • Zbylý krém lze v plastové dóze zmrazit, před dalším použitím
    jej musíme při pokojové teplotě nechat změknout a opět promixovat.