Ozdoby si můžeme vyrobit snadno sami. Použijeme koupený pravý marcipán,
falešný marcipán, nebo fondán. První dva mají smetanovou barvu, fondán
je čistě bílý. Pochopitelně můžeme všechny dobarvit potravinářskými barvivy.
Pokud použijeme tyto hmoty na potažení části nebo celého dortu, musíme použít
jako podklad měkký krém v barvě, která nebude prosvítat.
Pod bílý marcipán se čokoládový krém nehodí.
Pravý marcipán
z mandlí je bezesporu nejchutnější materiál na výrobu ozdob. Nepatří však
k nejlevnějším surovinám. Koupit ho můžeme ve větších hypermarketech,
např. v Tescu.
Falešný marcipán
ze sušeného mléka si přopravíme hravě doma podle níže uvedeného receptu.
Je hodně levný a při troše šikovnosti se z něj dají dělat hezké ozdůbky.
Bohužel se trochu lepí, pokud potřebujeme vyválet plát, podsypáváme
moučkovým cukrem. Velmi pěkně vypadá dort, jehož boky jsme polepili plátem
marcipánu vyváleným na vlnité lepence tak, aby rýhy směřovaly shora dolů.
Recept
300g moučkového cukru
150g sušeného mléka
1 lžička medu
2 bílky
pár kapek mandlového aroma
Suroviny smícháme a vypracujeme tvárnou hmotu. Podle potřeby přidáme cukr.
Při práci si často umýváme ruce, dost se lepí.
Fondán
je u nás méně známou hmotou. Chuťově připomíná dětskou žvýkačku, je čistě bílý
a hladký a pracuje se s ním jako s moduritem. Je ideální k potažení celých
dortů, krásně se vytvaruje podle povrchu a nepraská jako předchozí.
Rovněž na výrobu jemných kytiček, lístečků, figurek a podobně je naprosto
ideální. Po zaschnutí je tvrdý a dobře se s ozdobami manipuluje. Jednotlivé
části se k sobě lepí štětečkem namočeným lehce ve vodě. Jeho jedinou
(a dosti zásadní) vadou je jeho dostupnost a cena. Já ho objednávám
v Pardubicích u firmy
Jan Vítek na dobírku.
Je to zahraniční výrobek a tomu odpovídá i cena. Proto jej používám
na opravdu slavnostní příležitosti jako je svatba nebo významné jubileum,
na méně slavnostní dorty z něj vyrábím jen drobné detaily. Pokud načaté
balení dobře uzavřeme a zabezpečíme proti oschnutí, vydrží v ledničce
velmi dlouho. Jiný zdroj fondánu jsem zatím neobjevila, pokud by někdo
z vás o nějakém věděl, budu moc ráda a uveřejním jej na tomto místě.