Logo

Světlý piškotový korpus

Recepty
Škola pečení
Soutěže
Soutěže na netu
Tipy a rady

Zpět

Suroviny:

(kulatá forma průměr 26 cm)

8 vajec
224g cukru krupice
48g Hery
160g polohrubé mouky
půl kávové lžičky kypřícího prášku

Postup:

  1. Troubu si rozehřejeme na 180-200°C.
  2. Z pečícího papíru vystřihneme kolo o průměru formy na pečení a vyložíme
    jím dno. Boky formy nevymazáváme!!!
  3. Heru roztopíme a nechále zchladnout.

  4. V misce smícháme mouku a kypřící prášek.

  5. Do větší mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a v horké vodní
    lázni DLOUHO (minimálně 15 minut) šleháme elektrickým mixérem.

  6. Až je pěna hodně hustá, vyndáme z vodní lázně a šleháme
    do částečného zchladnutí.

  7. Snížíme obrátky mixéru, přilijeme Heru a pomalu přisypáváme mouku.
    Šleháme jen dokud se vše nepromísí, ne zbytečně dlouho.

  8. Těsto nalejeme do formy, povrch lehce uhladíme a dáme do trouby.

  9. Kontrolujeme barvu korpusu přes okýnko, když zezlátne, zkoušíme špejlí,
    zda je už upečený i uvnitř. Pokud povrch moc tmavne, nadkryjeme alobalem.

  10. Po upečení vyndáme z trouby, delším nožem pečlivě odkrojíme korpus
    od okraje formy a ten odstraníme. Překlopíme na kuchyňskou mřížku,
    sundáme dno formy a sloupneme pečící papír. Necháme dobře vychladnout.

rozpis surovin pro jiné velikosti formy:

na 1 vajíčko připadá:
28g cukru
6g Hery
20g mouky
Suroviny vynásobte počtem vajec.

na 1 plech těsto ze 7 vajec
kulatá forma průměr 18 cm těsto ze 4 vajec
kulatá forma průměr 24 cm těsto ze 6 vajec
kulatá forma průměr 28 cm těsto ze 9 vajec