Logo

Zapékané řízky podle ondráška

Recepty
Škola pečení
Soutěže
Soutěže na netu
Tipy a rady

Suroviny:

vepřové kotlety bez kosti
brambory
žampiony v konzervě
cibule
smetana ke šlehání (můžeme nahradit mlékem, ale není to tak dobré)
sýr na strouhání
hladká mouka
olej nebo sádlo
máslo na vymazání formy
sůl, pepř
koření typu vegety, např. Harmonie chuti od Maggi, Podravka a pod.
(množství surovin podle počtu strávníků)

Postup:

Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme, obalíme v mouce
a krátce osmahneme na tuku. Zapékací formu vymažeme máslem,
cibuli a brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
Do formy naklademe polovinu brambor, osolíme,
poklademe polovinou plátků cibule, na ně rozložíme
kotlety, poklademe okapanými žampiony, zbylou cibulí,
a pokryjeme zbytkem brambor, osolíme. Smetanu rozmícháme
s trochou mouky, přidáme Harmonii chuti nebo podobné
koření a přelijeme na navršené suroviny v zapékací misce.
Přikryjeme alobalem a dáme asi na 1 až 1,5 hodiny zapékat
do trouby vyhřáté na 200°C. Doba zapékání je závislá
na množství surovin.
Až je vše měkké (můžeme zkusit špejlí), sundáme alobal,
povrch posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme,
až se sýr roztopí.
Dobrou chuť!