Logo

Pomerančový dort

Recepty
Škola pečení
Soutěže
Soutěže na netu
Tipy a rady

Suroviny:

Těsto:

3 vejce
100g cukru krupice
1 vanilkový cukr
100g hladké mouky
2 polévkové lžíce solamylu
2 čajové lžičky prášku do pečiva
špetička soli

Krém

3-4 pomeranče
1 citron
8 plátků čiré želatiny
150g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
200 g tvarohu ve vaničce
500 ml smetany ke šlehání

Zdobení a další

2 balení velkých polomáčených piškotů se želé pomerančových (Pim´s od Opavie)
nebo dvojbalení dlouhých cukrářských piškotů
1 pomeranč
sekané ořechy nebo mandle
trocha šlehačky
příp. malé množství čokoládové polevy
stužka
pečící papír
rozevírací forma na pečení průměr 26 cm
prstenec na dort (lze nahradit bokem rozevírací formy)

Postup:

Piškot

  1. Z pečícího papíru vystřihneme kolo o průměru formy na pečení a vyložíme
    jím dno. Boky formy nevymazáváme!!! Troubu rozehřejeme na 200°C.

  2. Oddělíme žloutky od bílků, bílky dáme do vyšší nádoby, přidáme
    3 lžíce vody, pár zrnek soli a ušleháme elektrickým mixérem tuhý sníh.

  3. Přidáme cukr, vanilkový cukr a za šlehání mixérem postupně přidáváme
    žloutky.

  4. V misce si smícháme mouku, solamyl a prášek do pečiva. Přidáme k vaječné
    hmotě a krátce mixérem promícháme.
  5. Těsto nalijeme do formy a povrch uhladíme, strčíme do trouby. Troubu
    z pořátku neotevíráme, kontrolujeme jen přes okýnko. Když začne povrch
    zlátnout, bodneme dřevěnou špejí do těsta. Pokud je po vytažení suchá,
    je korpus upečený. Pokud by povrch piškotu začal více tmavnout a uvnitře
    ještě nebyl propečený, nadkryjeme jej čtvercem alobalu.
  6. Po upečení vyndáme korpus z trouby, delším ostrým nožem pečlivě okrojíme
    kraj piškotu od formy a tu rozevřeme. Piškot překlopíme na kuchynskou
    mřížku, sundáme dno formy a opatrně odstraníme pečící papír, necháme
    vychladnout.

Krém

  1. Z jednoho pomeranče ostrouháme kůru na jemném struhadle, kůru
    odložíme bokem.
  2. Z pomerančů (i z ostrouhaného) a z citronu vymačkáme šťávu, přelejeme
    do odměrné nádoby a doplníme vodou na 450ml.
  3. Plátky želatiny ponoříme do hrnečku se STUDENOU vodou a necháme
    chvíli nabobtnat.
  4. Asi půl hrníčku pomerančovocitronové šťávy zahřejeme a rozpustíme
    v ní vymačkanou měkkou želatinu.
  5. Ve větší míse smícháme (mixérem) tvaroh, cukr, vanilkový
    cukr a pomerančovou kůru. Přidáme šťávu a nakonec za stálého míchání
    přiléváme pomalu teplou štávu se želatinou.
  6. Uložíme do chladničky, ale často kontrolujeme, jestli už želé tuhne.
  7. Piškotový korpus položíme na tác, kolem něj upneme prstenec nebo okraj
    formy.
  8. Ušleháme smetanu ke šlehání dotuha.
  9. Jakmile začne želé v ledničce tuhnout, vmícháme dobře metličkou
    šlehačku (už nemixujeme), krém nalijeme na piškot a uložíme do chladničky.
  10. Necháme dobře ztuhnout, nejlépe přes noc. Pak ostrým nožem pečlivě
    okrojíme okraj a prstenec či formu sundáme.

Zdobení

  1. Ušleháme malé množství šlehačky, pomeranč dobře omyjeme a nakrájíme
    ostrým nožem na 6 tenounkých plátků, které překrojíme napůl.
  2. Okraj dortu namažeme šlehačkou. Polomáčené piškoty lepíme na okraj
    střídavě čokoládovou a piškotovou plochou. Pokud máme dlouhé cukrářské piškoty,
    ořízneme jejich délku na výšku dortu a lepíme je po okraji jako laťkový plot,
    uřízlou stranou dolů.
  3. Aby se piškoty dobře přilepily a nespadly při manipulaci, uvážeme kolem
    dortu stužku. Pokud použijeme stuhu barevně sladěnou s dortem a pokud
    ji hezky uvážete na mašli, dort nádherně ozdobí.
    Stuhu sundáme až těsně před krájením.
  4. Na horní stranu rozložíme 12 půlměsíčků pomerančových plátků
    jako je vidět na fotografii. Do středu jejich rovné strany můžeme stříknout
    ozdobně šlehačku, nebo jen nasypat kopičku sekaných mandlí či ořechů. Trochu
    oříšků nasypeme i do středu. Vypadá to moc pěkně, pokud přes středy
    kupiček oříšků nastříkáme šmouhy roztopenou čokoládovou polevou.
    Vše závisí na vaší fantazii.
    Dort před podáváním uchováváme v chladničce.


Pomerančový dort